AMSTERDAM - Banken hebben in de afgelopen twee jaar ondanks de economische crisis meer leningen verstrekt aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Volgens het onderzoek stegen de uitstaande leningen aan bedrijven met een kredietbehoefte tot 250.000 euro sinds 2008 met 3,3 procent. De uitstaande leningen tot 3 miljoen euro gingen met 7,3 procent omhoog, aldus de brancheorganisatie.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de taskforce kredietverlening, waarin banken en ondernemersorganisaties samenwerken, om een beeld te krijgen van de kredietverlening aan het MKB.

Stijging van drie procent

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB), die over leningen aan alle bedrijven gaan, bleek dat de kredietverlening tijdens de crisis geen krimp heeft laten zien. Volgens DNB stijgt de totale kredietverlening momenteel met ruim 3 procent per jaar.

De banken en ondernemersorganisaties hebben sinds november vorig jaar een kredietdesk om ondernemers te helpen met het verkrijgen van leningen. In een jaar tijd kwamen daar circa duizend reacties binnen.

Voor de helft ging het om klachten en voor de andere helft om verzoeken voor informatie over kredietverstrekking.