WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama is bereid tot een compromis over belastingverlaging, meldde hij zaterdag in zijn eerste radiotoespraak sinds de nederlaag van zijn Democratische partij bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

Obama wil de huidige belastingkortingen in 2011 voortzetten voor Amerikanen die hooguit 200.000 dollar per jaar verdienen. De Republikeinse partij wil de kortingen ook verlengen voor de meerverdieners.

De Republikeinen krijgen in januari de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden door de verkiezingen van dinsdag.

''Ik geloof dat er ruimte is voor een compromis en om dit samen voor elkaar te krijgen'', zei Obama. Mogelijk krijgen de grootverdieners de korting tijdelijk verlengd, terwijl die voor anderen definitief wordt.

Te duur

Eerder had de president gezegd dat de belastingkortingen voor de grootverdieners te duur zouden zijn.

Die kosten volgens hem 700 miljard dollar (490 miljard euro), wat de Verenigde Staten zich niet zouden kunnen veroorloven.

Bush

De belastingkortingen waren ingevoerd door de vorige president, George W. Bush. De tarieven daalden, de kinderaftrek verdubbelde en de dividendbelasting ging omlaag. Ook een soort extra belastingheffing voor gehuwden verdween.

De maatregelen gelden slechts tijdelijk, tot eind dit jaar. Als het Huis van Afgevaardigden geen compromis vindt over verlenging, gaan alle Amerikanen komend jaar meer belasting betalen.

Zowel Democraten als Republikeinen vinden dat de Amerikaanse economie nog niet sterk genoeg is voor een belastingstijging. De werkloosheid in de VS bedraagt bijna 10 procent.

Obama's radiotoespraak was opgenomen vóór zijn staatsbezoek aan India.