AMSTERDAM - "Ons primaire doel is om in de Verenigde Staten prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid te bewerkstelligen." Dat zegt voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve ter verdediging van de steunmaatregelen ter waarde van 600 miljard dollar die hij de woensdag aankondigde en waar vanuit het buitenland veel kritiek op is.

"Een sterke Amerikaanse economie is niet alleen belangrijk voor de Amerikanen, maar ook voor de wereldeconomie", aldus Bernanke tijdens een ontmoeting met studenten waarover persbureau Bloomberg bericht.

Woensdag besloot de Fed tot aan medio 2011 voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties op te kopen.

Met deze maatregel hoopt Bernanke de rentekosten te drukken, waardoor bedrijven en consumenten gestimuleerd worden om meer geld uit te geven. Dat heeft een positief effect op de economie en doet de werkloosheid krimpen, zo is de gedachte.

Negatief effect

Landen als Duitsland, China en Brazilië bekritiseren de maatregel, die een negatief effect zou hebben op hun economieën.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble noemde de maatregelen clueless en gedoemd om te mislukken; ze zouden geen positief effect hebben op groei. "Ze hebben al eindeloze bedragen in de economie gepompt en de resultaten stemmen somber."

De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Cui Tiankai riep de Verenigde Staten tijdens een persconferentie op de maatregelen uit te leggen. "Anders kan het internationale vertrouwen in het herstel en de groei van de wereldeconomie beschadigd raken."