ZOETERMEER - Ambtenarenbond Abvakabo FNV trekt zich niets aan van de plannen van de regering om de salarissen van ambtenaren te bevriezen.

De vakbond legt volgende week bij de onderhandelingen voor de nieuwe cao een looneis op tafel van 2 procent, zei een woordvoerster van Abvakabo vrijdag.

Ook weigert de vakbond akkoord te gaan met gedwongen ontslagen bij de rijksoverheid.

De vakbond gaat acties niet uit de weg. Het kabinet-Rutte staat aan de vooravond van een 'hete herfst', zei cao-onderhandelaar Jan Willem Dieten in een gesprek met de Volkskrant.

Onderhandelingen

De cao voor rijksambtenaren loopt eind dit jaar af. Volgende week beginnen de onderhandelingen over de cao voor 2011.

In het regeerakkoord staat dat de lonen in de collectieve sector volgend jaar worden bevroren.

Donner

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat er geen geld is voor een loonsverhoging. ''Er is een economische situatie waar je je niet aan kunt onttrekken. We moeten allemaal een stap terug doen."

Als de lonen toch omhoog zouden gaan, zal de minister nog meer moeten snijden in het aantal ambtenaren.

In andere sectoren krijgen werknemers er al niets bij, terwijl de ambtenaren er de afgelopen jaren nog 3 procent op vooruit zijn gegaan, voerde de minister aan.

Hij wees er ook op dat bij bijvoorbeeld Defensie ook gemikt wordt op een nullijn. Als dat bij de rest van overheid niet zo zou zijn, zouden de verhoudingen scheef komen te liggen.

Rutte

Premier Mark Rutte zei dat de looneis van 2 procent past in de dynamiek van onderhandelingen. Hij hield het erop dat deze eis zeer waarschijnlijk afwijkt van de inzet van het kabinet.

Erg veel ruimte ziet hij niet, maar hij wilde aan de vooravond van onderhandelingen geen ''nucleaire uitspraken" doen.