HEERLEN - De Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandarts-specialisten (SPT) kort per 1 juli de pensioenen.

De bekendmaking komt als een verrassing, omdat het fonds niet op de lijst van veertien staat waarmee De Nederlandsche Bank (DNB) sinds deze zomer in gesprek is.

De financiële positie van SPT staat onder druk door de sterk gestegen levensverwachting, meldde het fonds donderdag.

Eind september bedroeg de dekkingsgraad 88 procent. Dat is ver onder de richtlijn van 105 procent die DNB hanteert. Het fonds is dus onvoldoende in staat om in de toekomst aan de verplichtingen te voldoen.

Gesloten fonds

De korting bedraagt tussen de 9 en 15 procent. Volgens een woordvoerder scheelt een korting van 10 procent gemiddeld zo'n 130 euro op de maandelijkse uitkering van de huidige gepensioneerde.

In december hakt het fonds de knoop door over de kortingsmaatregel. Hierover zijn nog overleggen gaande met DNB.

SPT is een 'gesloten fonds'. In 1997 besloot de achterban het fonds te laten vervallen. Tandartsen kozen ervoor om de pensioensopbouw zelf te regelen, bijvoorbeeld via een verzekeraar.

Onmogelijk

Het fonds krijgt sindsdien geen premie meer binnen. Bij SPT zijn ongeveer 8200 mensen aangesloten, van wie 2700 al met pensioen zijn.

''Herstel zonder korten is onmogelijk'', zei een woordvoerder. ''Zeker omdat er nauwelijks andere middelen zijn om de financiën op orde te krijgen, zoals het verhogen van de premie.''