FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd over het feit dat Europa niet van plan lijkt landen die hun begroting uit de bocht laten vliegen, automatische sancties op te leggen.

ECB-president Jean-Claude Trichet zei dit donderdag in een toelichting na de maandelijkse rentevergadering van de bank.

Europese leiders werken aan een permanent reddingsfonds voor eurolanden die in de problemen komen.

Om begrotingsdiscipline af te dwingen komt er een sanctiesysteem. Hierbij wordt gedacht aan zogenoemde semi-automatische sancties waarover de Europese ministers van Financiën ook nog iets te zeggen hebben.

Ruim begrotingsbeleid

Trichet en de ECB zien hier weinig in. ''Dit is heel, heel erg belangrijk. Zo'n raamwerk zou leiden tot ruim begrotingsbeleid. Er is dan onvoldoende automatisme in de implementatie van fiscaal toezicht'', aldus de ECB-president.

De ECB-president zei verder dat hij ervan is overtuigd dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, met zijn ingrepen niet probeert om de dollar te verzwakken. De Fed kondigde woensdag aan voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties te gaan opkopen. Het doel van de maatregel is om de Amerikaanse economie te stimuleren, maar het belangrijkste effect is vooralsnog een daling van de dollar.

Dollar

De Amerikaanse munt is sinds duidelijk werd dat de Fed deze stap ging nemen, hard gedaald ten opzichte van andere valuta. De euro steeg donderdag boven de 1,42 dollar. Enige tijd geleden was een euro nog minder dan 1,30 dollar waard.

De daling van de dollar is gunstig voor Amerikaanse exporteurs. Hun goederen en diensten worden zo relatief goedkoper.

Trichet maakte echter duidelijk dat hij niet gelooft dat de VS met dit doel in gedachten de dollar proberen te verzwakken. ''Het is in het belang van de VS om een sterke dollar te hebben ten opzichte van andere zwevende valuta'', zei hij.