HARDERWIJK - Zoals het er nu naar uitziet, eten we dit jaar met zijn allen meer dan 3,5 miljard pepernoten, een record.

Vorig jaar werden er ruim 3,1 miljard geconsumeerd. Marktleider Van Delft uit Harderwijk komt tot die prognose op basis van de eerste verkopen en eigen marktanalyses.

De cijfers zijn verstrekt door onderzoeksbureau AC Nielsen, aangevuld met eigen cijfers van Van Delft, dat onder andere de pepernoten voor het Kruidvat en de HEMA maakt.

Bij het bedrijf in Harderwijk wordt volgende week de 2.500.000.000ste pepernoot van dit jaar gebakken.

Smaken

Volgens Van Delft eten we steeds meer pepernoten omdat er meer keus in smaken is, maar vooral omdat ze langer in de winkel liggen.

''Het is niet zo, wat velen denken, dat pepernoten eerder in het schap liggen'', weet de woordvoerder. Want die liggen elk jaar vanaf de maandag in week 36 in de winkel.

De pepernoten blijven wel steeds langer in de winkel liggen. ''Als mensen vlak voor Sinterklaas in hun eigen winkel misgrijpen, gaan ze ergens anders heen. Dat willen winkels voorkomen.''

Harderwijk

Omdat het dit jaar in de eerste week dat de nootjes te koop waren, slecht weer was, zijn mensen ook nog eerder aan het kopen geslagen, meent het bedrijf. Het toeval wil dat Sinterklaas dit jaar via Harderwijk Nederland binnenkomt.

Vorig jaar aten Nederlanders gezamenlijk 6,3 miljoen kilo pepernoten, tegen 6,1 miljoen kilo in 2008 en 5,8 miljoen kilo het jaar daarvoor.