AMSTERDAM – De grootste bank ter wereld is na de derdekwartaalcijfers de Franse bank BNP Paribas. Dat blijkt donderdag uit een ranglijst gemeten naar activa van persbureau Bloomberg.

De totale bezittingen van de Franse bank stegen sinds 2007 met ruim een derde naar 2,24 biljoen euro. Dat is meer dan de activa van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America tezamen.

HSBC moest de eerste plaats afstaan en eindigt tweede met activa ter waarde van 1,98 biljoen euro. Derde in de top vijftien van Bloomberg is Barclays, gevolgd door Royal Bank of Scotland, Bank of America en Deutsche Bank. Die banken hebben allemaal activa ter waarde van zo’n 1,93 biljoen euro.

Het persbureau stelt dat BNP Paribas profiteert van de minder strenge regulering in Frankrijk in vergelijking tot andere landen.

Winststijging

Uit de derdekwartaalcijfers bleek dat de Franse Bank de nettowinst met 46 procent zag toenemen tot 1,9 miljard euro. Daarmee overtrof de bank de verwachtingen van analisten. De winst steeg flink doordat BNP minder geld apart zette voor slechte leningen.