AMSTERDAM - Supermarkten verkopen steeds meer biologische producten. Inmiddels hebben winkels gemiddeld negentig biologische producten in de schappen liggen.

Een jaar geleden waren dat er nog 78. Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad.

Supermarktketen Plus scoort met gemiddeld 210 biologische producten per filiaal het beste. Het aanbod van Plus is na een lichte daling vorig jaar met 35 producten gestegen.

Jumbo bezet met tweehonderd producten de tweede plaats. Coop is dit jaar de nummer drie.

Onderaan

Volgens de telling komen de gewone supermarktfilialen van Albert Heijn ook goed uit de bus met gemiddeld 156 EKO-producten.

De speciale 'AH to go'-winkels voor de snelle aankoop eindigen echter helemaal onderaan de ranglijst. Gemiddeld verkopen deze winkels slechts twee biologische producten. Dat zijn er evenveel als de Aldi.

Fairtrade-producten

Ook de zogeheten fairtrade-producten, waarbij de oorspronkelijke producenten een eerlijke prijs krijgen, zitten in de lift. Het gemiddelde aantal van deze producten steeg van vijftien vorig jaar naar twintig nu.

Jumbo verkoopt voor het vijfde jaar op rij de meeste 'eerlijke' producten. Gemiddeld heeft de keten 69 fairtrade-producten in de schappen, twaalf meer dan vorig jaar. Plus staat op de tweede plaats met 35 producten en Albert Heijn is derde met 32.