DEN BOSCH - Omdat dropfabrikant RBV.Leaf (Venco) weigert om een lagere prijs in rekening te brengen bij supermarktconcern Laurus (Super De Boer, Konmar, Edah) wordt een belangrijk deel van het assortiment drop buiten de deur gezet. Dat zei dinsdag RBV.Leafdirecteur B. Majoor. Laurus ontkent en beweert dat de artikelen uit het assortiment zijn gehaald als normaal onderdeel van onderhandelingen.

RBV.Leaf is niet van plan mee te betalen aan de prijzenslag. "Ik weet niet of het wel zo handig is van Laurus", zegt Majoor. "Door deze stap gaan zij ook omzet missen. Bovendien stellen ze nu klanten teleur. Die moeten voor hun drop ergens anders naartoe."

Het gaat om de zogeheten stazakken, een belangrijk onderdeel van het dropassortiment. Majoor kan nog niets zeggen over effecten. "Het gedrag van consumenten is moeilijk te voorspellen. Zeker in deze tijd is het een dankbaar onderwerp van studie."

Volgens de algemeen directeur zijn gesprekken met supermarkten wel eens vervelend. "Soms moet je ruzie maken om dichter bij elkaar te komen. Er wordt altijd gepraat en soms zijn die gesprekken dan stevig."

Supermarktadviseur E. Hemmes vindt het minachting van de klant als een concern producten buitenzet. "Op die manier heb je maling aan je klanten. Als zo'n keten verstandig is, zet die geen grote producten uit het schap." Volgens Hemmes is de verharding van de handel ongeveer vijf tot zeven jaar geleden ingezet. "Dat begon bij de inkoper Superunie. Als die producten uit het assortiment zette, kwamen er briefjes op de schappen waarin stond dat het product tijdelijk niet verkrijgbaar was."

Over Superunie circuleert het verhaal dat de directeur bij inkoopgesprekken het jaarverslag van de fabrikant bij de onderhandelingen betrok. Kijkend naar de winst zei hij dan dat er nog veel meer van de prijs afkon.