MIDDELBURG - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Franse energieconcern EDF gaan samen onderzoek doen naar de haalbaarheid van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Delta maakte woensdag bekend dat hierover een overeenkomst is getekend.

Delta is de exploitant van de bestaande kerncentrale in Borssele, maar wil daar een tweede en veel grotere centrale bij bouwen.

In het vorige kabinet blokkeerde de PvdA als regeringspartij het bouwen van nieuwe kerncentrales in de vorige regeringsperiode.

Delta startte niettemin met de procedure voor de benodigde vergunningen om tot een tweede centrale te komen. Delta zegt zich nu gesteund te voelen door recente uitspraken van het nieuwe kabinet over kernenergie.

Ervaring

EDF heeft ervaring met het bouwen van kerncentrales en exploiteert nu bovendien 82 kerncentrales. Delta en EDF zijn al partner in de Sloecentrale, een gasgestookte centrale die twee miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.

Het kabinet heeft de aanvraag van Delta voor een tweede kerncentrale in behandeling, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Belangrijke aanvulling

Minister Maxime Verhagen (EL&I) zegt in een reactie op de overeenkomst dat kernenergie een belangrijke aanvulling kan zijn op de bestaande energievoorziening in ons land en dat het daarom een duidelijke plek heeft gekregen in het regeerakkoord. Ook wijst Verhagen erop dat er in ons land veel kennis is over kernenergie.

Greenpeace waarschuwt in een reactie voor de kernreactoren van EDF omdat die niet veilig zouden zijn. Volgens Greenpeace gaat het om een zogeheten EPR-reactor en is dat type nog niet beproefd. De bouw van EPR-reactoren zou daarom vertraagd zijn in Finland en Frankrijk. ''Delta stort zich in een groot en gevaarlijk avontuur door met EDF in zee te gaan",' aldus Greenpeace.

Delta heeft nog geen beslissing genomen over het type reactor dat in de tweede kerncentrale zal komen, aldus een woordvoerder.