WASHINGTON - De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, pompt 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie.

De Fed heeft woensdag besloten tot aan medio 2011 voor dat bedrag aan staatsobligaties op te kopen. Dat moet de Amerikaanse economie vlot trekken.

Het is de bedoeling dat per maand voor 75 miljard aan obligaties wordt opgekocht. De Fed zal op gezette tijden het tempo en de omvang van de steunmaatregelen evalueren en het beleid zo nodig bijstellen, afhankelijk van het economische herstel.

Impuls

Het besluit, dat al maanden in de lucht hing, moet de rentekosten voor consumenten en bedrijven drukken en hen stimuleren meer uit te geven. Dat moet het economische herstel een impuls geven. Met de steunmaatregelen hoopt de Fed ook de hoge werkloosheid te beteugelen.

In een verklaring aan het einde van de tweedaagse vergadering stelde de Fed dat het tempo van het economisch herstel in de VS nog ''traag'' blijft. Werkgevers blijven terughoudend om mensen in dienst te nemen.

Inflatie aanwakkeren

Het was geen unaniem besluit . Fed-lid Thomas Hoenig stemde tegen. Volgens hem wegen de voordelen niet op tegen de nadelen en hij is vooral bang dat het op de lange termijn de inflatie aanwakkert.

Ook op het diepst van de economische crisis besloot de Fed tot een dergelijke ingreep. Toen werd voor een bedrag van 1,7 biljoen dollar uitgegeven aan onder meer het opkopen van obligaties. Het is een ongekende maatregel in een tijd dat het economisch moeizaam gaat, er is echter geen sprake is van een diepe crisis. Het is ook geen onomstreden maatregel.

Onder druk

De economische groei in de VS was in het derde kwartaal van dit jaar 2 procent op jaarbasis en de werkloosheid blijft met rond de 9,6 procent hoog. De Fed stond dan ook onder druk om met stimulerende maatregelen te komen. Maar economen zijn verdeeld over de vraag hoe effectief het nieuwe steunpakket zal zijn.

De Fed besloot woensdag voorts de belangrijkste rentestand te handhaven op de uiterst lage 0 tot 0,25 procent.