AMSTERDAM - Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Verf- en Drukindustrie (SBVD) en het pensioenfonds voor medewerkers in het notariaat (BPF) gaan in 2011 korten op de pensioenaanspraken.

SBVD snijdt met 5,9 procent in de pensioenen. Het pensioenfonds wil verder een versnelde premieverhoging voor werkgevers in 2011 met 1 procent.

Het fonds met in totaal ruim 11.000 deelnemers had eind september een dekkingsgraad van 85,8 procent, ruim onder de wettelijke eis van 105 procent.

BPF (ruim 22.500 deelnemers) wil niet zeggen hoeveel de pensioenen achteruitgaan. Wel zal er niet meer in de uitkeringen gesneden worden dan 6,8 procent, het percentage dat eerder geopperd was in het herstelplan.

DNB

BPF en SBVD zijn twee een van de veertien fondsen die met De Nederlandsche Bank (DNB) om de tafel moesten om te bespreken hoe de financiën verbeterd kunnen worden.

De fondsen hebben hun plannen over de kortingsmaatregelen ingediend bij DNB. Het definitieve besluit over het korten moet nog genomen worden.

Alle Nederlandse pensioenfondsen hebben momenteel last van de lage rente en de stijgende levensverwachting. Hierdoor stroomt er op den duur meer geld uit de fondsen dan er ingelegd wordt.