SEOUL - Bij LG Card, de grootste creditcardorganisatie van Zuid-Korea, verdwijnt een kwart van het personeel en gaat ruim de helft van het aantal vestigingen dicht. LG Card liet dinsdag weten dat de maatregelen leiden tot een jaarlijkse besparing van 30 procent, omgerekend 280 miljoen euro.

Van de 8400 banen verdwijnen er 2100 en van de 109 vestigingen blijven er vijftig over. Volgens analisten moet LG Card op zoek gaan naar een kapitaalkrachtige partner, maar zal die niet makkelijk te vinden zijn.

De onderneming leek het afgelopen weekeinde ten onder te gaan. De veertien miljoen kaarthouders, ongeveer eenderde van de Zuid-Koreaanse bevolking, konden geen geld uit de automaten van het concern halen.

Slechts een nieuw krediet en concessies van de schuldeisers hielden LG overeind. De minister van Financiën van Zuid-Korea, Kim Jin-pyo, gaf LG Card opdracht om maatregelen te nemen die de financiële markten weer vertrouwen geven. Zuid-Koreanen zijn gewoon om veel betalingen met hun creditcard te doen en de ondergang van LG Card zou in heel het land te merken zijn geweest.