UTRECHT - De bankverzekeraar Fortis blijft voorzichtig met zijn vooruitzichten voor de winst over het lopende boekjaar. Het Belgisch-Nederlandse concern verwacht over 2003 "bevredigende winstcijfers" te boeken. De afgelopen weken hebben de branchegenoten ING en ABN Amro een meer concrete winstprognose gegeven.

Fortis-topman A. van Rossum zei dinsdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers dat een "langzaam herstel van de economische omstandigheden" de winst zal steunen. De bestuursvoorzitter gaf echter niet aan met hoeveel procent de winst zal stijgen. Over de afgelopen negen maanden is de operationele winst met 6 procent gestegen.

In het voorbije kwartaal steeg de operationele winst van Fortis met 16 procent tot 539 miljoen euro. Hierbij zijn de koersschommelingen van de aandelen die de bankverzekeraar bezit, niet meegenomen. Het winstcijfer komt overeen met de verwachtingen die analisten hadden uitgesproken.

De nettowinst kwam uit op 677 miljoen euro. Dat is 2,3 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Fortis een miljardenverlies op zijn aandelenportefeuille moest nemen.