BRUSSEL - Europees commissaris Loyola de Palacio (transport) overweegt maatregelen om de Europese luchtvaart te beschermen tegen oneerlijke concurrentie buiten de EU.

Ze is vooral bezorgd over de forse subsidies die de Verenigde Staten aan hun luchtvaartbedrijven hebben gegeven. Die bijdrages dienen als compensatie voor de verliezen die het gevolg zijn van de terroristische aanslagen op 11 september.

De Palacio heeft dit zondag gezegd in een toespraak in New York. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times, die vertrouwelijke documenten heeft kunnen inzien, zou de Europese Commissie overwegen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen extra heffingen in rekening te brengen. Die zouden gebaseerd zijn op de subsidiebedragen die deze maatschappijen van de Amerikaanse overheid ontvangen.

De woordvoerder van De Palacio zegt dat de EU het liefst via afspraken met de VS een einde maakt aan de oneerlijke concurrentie. Maar lukt dat niet, zal "De Palacio zich bezinnen op instrumenten om prijsdumping via staatssteun aan te pakken".