BOEKAREST - De Roemeense regering is dicht bij een akkoord over een nieuw deel van de hulpleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Dat zei het hoofd van de IMF-missie in Roemenië, Jeffrey Franks, maandag.

Volgens Franks voldoet Roemenië aan de voorwaarden voor de kredieten, als het land de voorgenomen hervorming van het pensioensysteem en de verlaging van de ambtenarensalarissen daadwerkelijk doorvoert.

Wordt de nieuwe begroting met die hervormingen eind december aangenomen, dan kan het IMF-bestuur in januari instemmen met de nieuwe lening, stelde hij.

Overheidstekort

Het IMF en de EU stelden Roemenië in maart vorig jaar in totaal 20 miljard euro aan hulpleningen in het vooruitzicht, onder de voorwaarde dat het overheidstekort van het land aanzienlijk wordt beperkt.

In de afgelopen maanden heeft de Roemeense regering daarom onder meer de btw fors verhoogd en voorgesteld de ambtenarensalarissen met een kwart te korten.

Het nieuwe deel van de leningen zou bestaan uit 900 miljoen euro aan IMF-kredieten en 1,15 miljard euro van de EU.

Letland

Roemenië zocht vorig jaar, in navolging van landen als Hongarije en Letland, bescherming bij het IMF en de EU omdat het ten onder dreigde te gaan aan de internationale recessie. Na jaren van sterke groei kromp de Roemeense economie vorig jaar met ruim 7 procent. Voor dit jaar wordt een achteruitgang van circa 2 procent voorspeld.

Roemenië moet het overheidstekort volgens de afspraken met de geldschieters dit jaar terugdringen tot 6,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar kwam de regering 7,2 procent van het bbp tekort. In 2011 moet het gat tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid worden verkleind tot 4,4 procent van het bbp. Het IMF verwacht dat de Roemeense economie volgend jaar met 1,5 procent groeit.