HOOFDDORP - De vastgelopen onderhandelingen met de vakbonden kunnen het lastig maken voor TNT om op korte termijn meer details te geven over de voorgenomen splitsing van het bedrijf.

Dat zei financieel directeur Bernard Bot van het post- en pakketbedrijf maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

TNT wil op 2 december bij een bijeenkomst met analisten de toekomst van Express en TNT Post schetsen.

Herstructurering

''Dan willen we beide divisies sterk neerzetten'', aldus Bot. ''Als we dan nog in een discussie met de bonden zitten, wordt het echter moeilijk om een invulling te geven aan de herstructurering van Post.''

Bot benadrukte dat TNT op schema ligt om de scheiding van Express en Post met ingang van 1 januari 2011 te realiseren. Hij wilde niet vooruitlopen op de vraag of de onduidelijkheid over de reorganisatie van TNT Post eventuele kopers afschrikt.

Beursgang

De beslissing over de manier waarop het postbedrijf wordt verzelfstandigd, bijvoorbeeld door een beursgang of samenwerking met buitenlandse partners, hangt volgens Bot niet samen met de voortgang van de onderhandelingen over de reorganisatie. ''Die beslissing nemen we niet op basis van de onderhandelingen. We kijken vooral naar wat goed is voor Post op de lange termijn.''

De vakbonden en TNT liggen in de clinch over de voorgenomen reorganisatie bij het postbedrijf. Daarbij wil TNT alle postbodes met een voltijdsbaan vervangen door parttimepostbezorgers. De bonden stelden TNT eind vorige week een ultimatum. Als het bedrijf niet voor 8 november aan hun eisen tegemoetkomt, zijn vanaf medio november acties te verwachten.

Bonden

In de plannen van TNT zouden zo'n elfduizend arbeidsplaatsen vervallen en maximaal 4500 mensen zou gedwongen ontslag wachten. Na onderhandelingen werd dat aantal teruggebracht tot 3100.

De bonden vinden dat nog altijd te veel en willen dat TNT langer de tijd neemt voor de reorganisatie. Op die manier zouden meer werknemers het bedrijf via natuurlijk verloop verlaten.