AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat nader onderzoeken of banken de marges op hypotheken kunstmatig hoog te houden. Onderzoek dat maandag door de kartelwaakhond wordt gepubliceerd, zou hiertoe aanleiding geven.

Dat meldt de NMa maandag nadat de Telegraaf op basis van het onderzoek schreef dat Nederlandse banken door de mededingingsautoriteit van prijsafspraken worden verdacht.

Deze conclusie kan echter niet worden getrokken op basis de feiten die uit de 'Quick Scan Hypotheekrente' naar voren zijn komen, zo laat NMa weten.

NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch zegt in de Telegraaf dat hij het belangrijk te vindt nader onderzoek uit te voeren. “Hoge marges kunnen duiden op gebrek aan marktwerking. Mogelijk zijn er ook andere verklaringen”, zo zegt hij.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn volgens de NMa de marges op hypotheken met een gangbare rentevaste periode gestegen met 0.33 tot 0,96 procentpunt ten opzichte van de periode januari 2004 tot juli 2009.

Woningen

In Nederland hebben zo'n 3,5 miljoen huishoudens een hypotheek op een totaal van bijna vier miljoen eigen woningen. In totaal staat in Nederland voor ongeveer 590 miljard euro hypotheekschuld uit.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. ''De NMa heeft geen verdenking jegens de banken en ook geen vermoeden van een prijsafspraak of kunstmatig hoge hypotheekkosten'', aldus de belangenbehartiger.