AMSTERDAM - Voor de nieuwste kassa's zijn voortaan geen caissières meer nodig. Fabrikant NCR introduceert maandag de eerste zelfbedieningskassa. De klant scant zelf de streepjescodes van de artikelen en rekent dan af met een pinpas of chipknip.

"Een heel ingenieus systeem voorkomt dat klanten er vandoor gaan zonder te betalen", verzekert een woordvoerster van kassafabrikant NCR. "Maar daar kunnen we nog niks over zeggen."

De eerste volautomatische kassa van Nederland wordt maandag gepresenteerd bij de HEMA in Noordwijk.

Het systeem wijkt overigens af van de eerder ingevoerde zelfscanner bij Albert Heijn. Daarbij kunnen consumenten wel zelf de artikelen scannen, maar moeten ze afrekenen bij een levensechte caissière.

De Dienstenbond CNV maakt zich geen zorgen over de banen van de duizenden caissières in Nederland. Bestuurder G. Reizinga is nogal sceptisch. "Ik dacht eerst aan een 1-april grap", reageert hij lachend. "Ik kan me niet voorstellen dat in Noordwijk het zevende wereldwonder wordt gepresenteerd. Dit is geen doorbraak in de detailhandel. Als het echt zinvol was, hadden de grote winkelketens dit al lang ingevoerd."