PAPENDRECHT - Boskalis begrijpt evenmin als collega Heijmans waarom het Spaanse Dragados een betere partner voor HBG is. "Het beste van twee werelden heeft HBG laten lopen."

Dat concludeert vice-voorzitter P. Berdowski van het Papendrechtse bouw-en baggerconcern. "We konden ons nog iets voorstellen toen HBG vorig voorjaar het bod van alleen Boskalis op de baggerpoot afwees. Wat heb je dan, zeiden ze op het hoofdkantoor in Rijswijk: een bouwpoot en een zak geld. Maar toen Heijmans erbij kwam, was er de fantastische mogelijkheid om twee Nederlandse topbedrijven neer te zetten. Het mocht niet zo zijn."

Berdowski wil er niet aan dat emotionele argumenten voor HBG een rol hebben gespeeld, zoals 'die ruige jongens van Boskalis' moeten we weghouden. "We gaan er vanuit dat HBG op rationele gronden zijn besluiten heeft genomen."

Boskalis overweegt geen tegenbod. "Dat heeft geen zin", aldus Berdwoski. "We zijn geïnteresseerd in de parel, de bagger, niet in de schelp, de bouw."

In de overeenkomst tussen Ballast Nedam en HBG over de baggerfusie staat een speciale clausule. Die houdt in dat Ballast de nieuwe combinatie in zijn geheel kan kopen, zodra HBG wordt overgenomen.

/ECONOMIESpaanse groep neemt bouwconcern HBG overAandeel Ballast Nedam schiet omhoog (video)