AMSTERDAM – De Franse president Nicolas Sarkozy is niet gediend van de uitspraken die ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet vrijdag deed. Dit meldt de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag.

“Wij moeten ons niet verantwoorden tegenover centrale bankiers, maar tegenover de man in de straat”, zegt Sarkozy.

Vrijdag verklaarde de voorzitter van de Europese centrale bank dat het voorstel van Sarkozy en Merkel om investeerders in overheidsobligaties mee te laten betalen aan de schuldencrisis gevaarlijk kan zijn.

Merkel en Sarkozy willen dat investeerders gaan opdraaien voor de verliezen die ze lopen op overheidsschulden die niet worden terugbetaald. Op dit moment hebben de eurolanden, het IMF en de EU 750 miljard euro beschikbaar gemaakt voor landen die schuldenproblemen hebben.

Bang

Trichet is bang dat het nieuwe voorstel ervoor gaat zorgen dat landen nu al een hogere premie op de schuld moeten betalen.

“Stel dat Portugal binnenkort een beroep moet doen op de kapitaalmarkt, dan zou dit betekenen dat het land nu al een hogere rente zal moeten betalen. Of beter: een nog hogere rente, want de markten zijn nu al zenuwachtig”, verklaarde de ECB-voorzitter.