SCHIPHOL - De Boeing 787 Dreamliner komt op 5 november naar Schiphol. Het nieuwste toestel van Boeing is bezig met een reeks testvluchten. De Dreamliner vliegt eerst vanuit de VS naar Parijs om op 5 november in Amsterdam te landen. Een dag later vertrekt de kist weer.

Dat hebben verschillende betrouwbare bronnen rondom Schiphol tegenover het ANP bevestigd. Een woordvoerder van Boeing liet weten dat het bedrijf niets zegt over aanstaande testvluchten.

De Dreamliner zou eigenlijk allang moeten rondvliegen, maar Boeing kreeg keer op keer te maken met tegenslagen tijdens de productie.

Oplevering

De oplevering van het toestel is al vijf keer vertraagd; de eerste testvlucht werd zes keer uitgesteld.

Nu zet Boeing in op de eerste leveringen in het eerste kwartaal van 2011. Het toestel kwam een keer eerder naar Europa. Dat was ter gelegenheid van de luchtvaartshow in het Britse Farnborough, medio juli. De Dreamliner is gemaakt van lichtgewicht materialen waardoor die minder brandstof verbruikt.

Airbus

Nederlandse vliegtuigspotters worden verwend dit jaar. In juli kwam de A380 van Airbus al even naar Schiphol. Die bracht honderden mensen op de been.

De A380 is het grootste passagierstoestel ter wereld. De Dreamliner van Boeing is een stuk kleiner en lichter.