RIJSWIJK - Het pensioenfonds van havensleepdienst Smit bekijkt of het kan worden ondergebracht bij een verzekeraar. Korten op de pensioenen is daarmee niet van tafel, maar het fonds hoopt hiermee de financiën op de lange termijn weer op orde te krijgen.

Ook andere fondsen die er financieel slecht voorstaan, zoals het pensioenfonds van het Amsterdamse reclamebureau JWT, overwegen deze stap.

De fondsen van Smit en JWT staan op de lijst van veertien die de afgelopen tijd met De Nederlandsche Bank (DNB) over hun ontoereikende financiën hebben gesproken. Het fonds van Smit maakte deze week als eerste bekend dat het de pensioenen gaat korten met 13,2 procent.

Het fonds heeft nog een tweede instrument achter de hand om de schade te beperken. Het bekijkt of het via de rechter kan afdwingen dat de directie van Boskalis, dat Smit begin dit jaar overnam, een extra som geld in het fonds moet storten.

Snijden

Volgens DNB is het merendeel van de gesprekken inmiddels afgerond. De fondsen hebben tot december de tijd hun achterban op de hoogte te stellen van wat er besproken is.

Naast Smit hebben ook de pensioenfondsen van Helvoet en PME al duidelijkheid gegeven. Zij zullen niet snijden in de uitkeringen.

Het gros van de fondsen wilde vrijdag niets kwijt over de gesprekken met DNB. Wel leerde een rondgang dat Smit niet het enige fonds is dat moet korten. Binnenkort zal blijken welke fondsen dit nog meer zullen doen.