AMSTERDAM - Energiebesparing staat bij Nederlandse consumenten op een lager pitje dan een jaar geleden. Dat blijkt volgens vergelijkingssite Energieprijzen.nl uit een onderzoek onder 562 huishoudens.

Volgens de site is nog maar 34 procent van de huishoudens komend jaar van plan om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals zuinige lampen. Een jaar geleden lag dat aandeel nog op 61 procent.

Voor grotere investeringen, zoals een nieuwe cv-ketel, zijn nog minder mensen te porren. Zo overweegt 12 procent een nieuwe cv-ketel (vorig jaar 30), en is 10 procent bereid te investeren in dubbel glas (vorig jaar 27 procent).

De interesse in isolatiemaatregelen zakt minder hard in, met 13 procent tegen 18 procent vorig jaar.

Al genomen

De meeste mensen die geen energiebesparingen doorvoeren geven aan dat zij de belangrijkste maatregelen al genomen hebben. Een derde van hen vindt energiebesparing voorlopig te duur.

Dat geeft volgens woordvoerder Arjin van As aan dat financiële overwegingen in economisch mindere tijden vaker de doorslag geven. Volgens hem waren financiële overwegingen en milieuoverwegingen enkele jaren geleden nog vrijwel even bepalend.

"Zodra de consument het gevoel heeft dat de portemonnee dunner wordt, zie je dat principes snel in de koelkast worden gezet, zeker als men denkt dat die geld kosten", aldus Van As.