ZOETERMEER - De vakbonden hebben postbedrijf TNT donderdag een al eerder beloofd ultimatum gestuurd. Als TNT niet voor 8 november aan de eisen van de bonden tegemoetkomt, zijn vanaf medio november acties te verwachten.

Dat hebben de bonden donderdag laten weten.

In eerste instantie staat een 24-uursstaking in de planning. Mocht die niets opleveren, dan worden de acties, zoals dat eerder ook al gebeurde, opgevoerd. De bonden eisen dat TNT het tempo van een omvangrijke reorganisatie verlaagt.

Het conflict tussen TNT en de bonden stamt uit 2007 toen TNT aankondigde het pesoneelsbestand drastisch te willen terugbrengen vanwege de teruglopende hoeveelheid post en de concurrentie op de Nederlandse postmarkt.

In de plannen van TNT zouden zo'n elfduizend arbeidsplaatsen vervallen en maximaal 4500 mensen zou gedwongen ontslag wachten. Na onderhandelingen werd dat aantal teruggebracht tot 3100.

Lager tempo

''Dat vinden wij nog te veel, vooral omdat TNT niet tegemoet wil komen aan onze eis de reorganisatie in een lager tempo door te voeren'', aldus een woordvoerster van de bond.

Daardoor zouden meer mensen via natuurlijk verloop het bedrijf kunnen verlaten, waardoor minder mensen gedwongen hoeven te vertrekken.

Probleem

TNT hoopt dat het niet komt tot een 24 uursstaking van postbodes uit protest tegen een voorgenomen reorganisatie.

''Het middel staking lost het probleem niet op; daardoor wordt niet meer post verstuurd. Sterker nog, onze grote klanten kunnen daardoor overwegen over te stappen naar de concurrentie en dan zijn we nog verder van huis'', aldus een woordvoerder van TNT donderdag.