AMSTERDAM – De vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar 2,7 miljard euro aan omzet verloren. Dat blijkt donderdag uit een jaarlijks onderzoek van vakblad Cobouw en PwC.

Het gezamenlijk bedrijfsresultaat liep met ruim een half miljard euro terug, aldus de Cobouw 50. BAM, Volker Wessels Stevin, Heijmans en Boskalis zijn de grootste bedrijven in de ranglijst, gerangschikt naar hun omzetten.

Uit de lijst blijkt dat een toenemend aantal bouwers het water aan de lippen staat.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland verwacht dat het aantal faillissementen onder bedrijven die lid zijn van de overkoepelende organisatie tot boven de honderd stijgt. Normaal gesproken vallen ongeveer 45 bouwbedrijven per jaar om.

Ellende

“Meer ellende is onderweg voor de bouw”, waarschuwt directeur Bouwend Nederland, Jan van Tuinen, in het vakblad. De problemen leiden ook tot het schrappen van arbeidsplaatsen. In de burgerlijke en utiliteitsbouw gaat 10,5 procent van de banen verloren, in de infra 3,5 procent.

Daarnaast vroeg onderzoeksbureau TNS/Nipo wie als favoriete opdrachtgever wordt gezien door de bouwbedrijven. De overheid scoorde goed, maar was toch minder populair dan gemeenten en waterschappen.