PAPENDRECHT - Het pensioenfonds van havensleepdienst Smit is van plan per 1 januari de pensioenrechten met 13,2 procent te korten. Dit heeft Boskalis, dat Smit begin dit jaar overnam, donderdag laten weten.

De Stichting Pensioenfonds Smit was een van de veertien pensioenfondsen die afgelopen zomer van toenmalig minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en De Nederlandsche Bank (DNB) te horen kregen dat zij mogelijk zouden moeten korten in verband met de zwakke positie van het fonds.

Door te korten wil het de financiële positie van het fonds verbeteren.

Onderzoek

Het bestuur van het pensioenfonds stelt een onderzoek in naar de gang van zaken bij het fonds in het verleden. Het kijkt met name of er grond is voor een verplichte bijstorting in het fonds. Het heeft hiervoor externe deskundigen in de arm genomen.

Boskalis was toen het Smit overnam op de hoogte van de positie van het pensioenfonds, aldus het baggerbedrijf. Zowel Boskalis als Smit meenden op basis van uitvoerig intern onderzoek dat er geen juridische verplichting bestond tot bijstorting in het fonds.

Minder geld

Bij het pensioenfonds zijn ongeveer 2000 mensen aangesloten, van wie ruim zevenhonderd gepensioneerden. Korten betekent dat de huidige gepensioneerden minder geld krijgen.