PARIJS - Stakingen hebben donderdag in Frankrijk opnieuw het trein- en luchtverkeer ontregeld. Ook luchtreizigers in Nederland ondervinden hinder van de actie.

De stakingen volgen een dag nadat het Franse parlement definitief had ingestemd met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Ongeveer 30 tot 50 procent van het aantal vluchten van en naar Franse vliegvelden kon geen doorgang vinden door een staking van luchtverkeersleiders. Ook een aantal treindiensten viel uit, maar de acties troffen de hogesnelheidstreinen minder dan voorgaande keren. De stakingen zullen de hele dag aanhouden.

Nederland

Ook luchtreizigers in Nederland ondervinden hinder van de actie. Luchtvaartmaatschappij KLM had al enkele vluchten geannuleerd. Ook loopt een aantal vluchten vertraging op van een tot drie uur, aldus een woordvoerster.

Dat geldt met name voor vluchten naar Parijs, Toulouse en Marseille. Maar ook toestellen die over Frankrijk vliegen, kunnen hinder ondervinden.

Ultieme poging

Volgens de machtige vakorganisatie CGT moet de actie van donderdag gezien worden als een ultieme poging om de wet niet af te laten kondigen.

Volgens CGT is een eind van de 'pensioencrisis' nog niet in zicht.  Sarkozy stelt dat het verhogen van de pensioenleeftijd nodig is om te voorkomen dat het tekort verder oploopt en Frankrijk mogelijk zelfs zijn AAA-status zou kwijtraken, waardoor het volgens gunstige voorwaarden aan geld kan komen.