PARIJS - Het Franse parlement heeft woensdag met ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet, waarin de pensioenleeftijd wordt verhoogd van 60 naar 62 jaar.

De Nationale Vergadering ging akkoord met 336 stemmen voor en 233 stemmen tegen.

De socialistische oppositiepartij kondigde aan dat zij beroep zal aantekenen bij de constitutionele raad, die de rechtmatigheid van de wijziging toetst.

Sarkozy

President Nicolas Sarkozy moet nu nog zijn handtekening zetten en de wet in de staatscourant publiceren. Dat zal volgens een van zijn adviseurs op of omstreeks 15 november gebeuren.

Aanhangers van Sarkozy en de wet waakten ervoor hun zege van de daken te roepen. Zij zijn zich er heel goed van bewust dat de verhoging van de pensioenleeftijd tot 62 in 2018 het broodnodige draagvlak mist.

Overwinning

''De goedkeuring van de wet is geen overwinning van de meerderheid op de oppositie, en ook niet van het parlement op de straat, maar een overwinning van het publiek belang'', zei een parlementslid van de regeringspartij.

Wekenlang is in Frankrijk fel geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Niet alleen werknemers, maar ook studenten en scholieren gingen de straat op. Veel benzinestations kwamen zonder brandstof te zitten door stakingen in twaalf olieraffinaderijen en blokkades van brandstofdepots.

Maar ondanks alle protesten hielden Sarkozy en zijn aanhangers voet bij stuk. Fransen moeten langer doorwerken om ook in de toekomst het huishoudboekje van de staat op orde te kunnen houden.

Brandstofdepots

De afgelopen dagen boette het protest aan kracht in. Bij de helft van de twaalf olieraffinaderijen is het werk hervat en de blokkades van brandstofdepots zijn inmiddels opgeheven.

Maar de vakbonden geven ook nu hun verzet nog niet op. Voor donderdag staan weer een nationale staking en protestmarsen in tientallen steden op het programma. Dat is al de negende maal dat zij zo'n dag organiseren. Op 6 november staat de tiende actiedag gepland.

Staking luchtverkeersleiders

Air France-KLM zal donderdag enkele korte en middellange vluchten schrappen, maar handhaaft alle langeafstandsvluchten vanuit Parijs, nu Franse luchtverkeersleiders zullen gaan staken.

De luchtvaartmaatschappij meldt woensdag dat passagiers zullen worden overgeplaatst naar vluchten van andere maatschappijen binnen de Skyteam-alliantie.

De Franse toezichthouder op de luchtvaartsector adviseerde maatschappijen woensdag om 50procent van de vluchten van en naar vliegveld Parijs Orly te schrappen, en 30procent op andere luchthavens.

Sommige vakbonden van luchtverkeersleiders zullen donderdag staken uit protest tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd.