RIJSWIJK - Brood wordt volgend jaar duurder, verwachten de bakkers. In de supermarkt zou de prijsverhoging kunnen oplopen tot 10 procent, denkt directeur Ton Baas van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ).

Directeur Henk-Jan van Maanen van een keten van bakkerijwinkels denkt dat de prijsstijging bij de warme bakkers beperkt zal blijven tot zo'n 2 procent.

De industrie die de grote bakkerijen van grondstoffen voorziet, kan hogere grondstofprijzen doorberekenen aan de afnemers, bleek woensdag bij de presentatie van cijfers van het CSM-concern.

Vertraging

Volgens Ton Baas wordt in de bakkerijsector vooral gewerkt met jaarcontracten en voelen bedrijven hogere grondstoffenprijzen dus met enige vertraging in hun portemonnee.

Hoeveel de consument daarvan gaat merken, hangt af van de prijsonderhandelingen die de bakkerijen voeren met de ketens van supermarkten.

''Het zijn voor ons spannende tijden'', zegt Baas daarover. Hij wijst op de prijsconcurrentie tussen supermarkten onderling. Baas denkt dat die terughoudend zullen zijn met prijsverhogingen nu de koopkracht van hun klanten onder druk staat.