ZÜRICH - Steeds meer Zwitsers stallen hun geld bij een Duitse bank, zonder dat zij dat aan de fiscus melden.

Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar volgens de Zwitserse krant Handelszeitung woedt er in het zuiden van Duitsland een heftige strijd om het spaargeld van rijke klanten uit het Alpenland.

Journalisten van de Handelszeitung hielden een steekproef bij Duitse geldinstituten, die spaargeld tegen lage tarieven en hoge rentes wegzetten. Het officiële beleid is dat de banken hun Zwitserse klanten op de regels wijzen dat zij het gespaarde geld netjes bij de belastingdienst melden.

Regels

Die regels lappen de banken aan hun laars, aldus de Handelszeitung. De banken zouden zelfs benadrukken dat de financiële gegevens bij hen in veilige handen zijn voor de Zwitserse autoriteiten.

Het onderwerp zwartsparen is momenteel een groot thema in Zwitserland en Duitsland, maar gaat alleen over Duitsers die een geheim spaarboekje over de grens hebben.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble staat woensdag op het punt om samen met zijn Zwitserse collega Hans-Rudolf Merz een akkoord te ondertekenen, waardoor de Duitse fiscus gemakkelijker zwartspaarders in Zwitserland kan opsporen.