AMSTERDAM - Ondernemers die langs het traject van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zitten, kunnen rekenen op een extra financiële vergoeding.

De gemeente wil hiermee winkeliers en horecaondernemers tegemoet komen omdat zij veel overlast hebben van de aanleg van de metrolijn, die in 2017 Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden.

Dat maakte verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes woensdag bekend. De bouw van de Noord-Zuidlijn duurt veel langer dan gepland. ''Op delen langs de lijn zitten de winkeliers al jarenlang verstopt achter de bouwhekken. Daar hebben ze nooit om gevraagd'', aldus de VVD-wethouder.

Belangrijke rol

Hij benadrukte daarbij het belang van ondernemers in Amsterdam. ''Ze zorgen voor werkgelegenheid, bedrijvigheid in de buurt en spelen een belangrijke rol in de economie van onze stad. Dan moet je als overheid iets extra's doen.''

Bedrijven die onder de detailhandel, horeca of ambachten vallen, kunnen nu maandelijks een hogere vergoeding krijgen. Voorheen was dit 1383 euro per jaar, nu gaat het om maximaal 6000 euro.

Hoogte

De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van wanneer de ondernemer zich langs het traject van de metrolijn heeft gevestigd; hoe langer ze er zitten, hoe hoger de bijdrage.

De extra vergoeding komt nog bovenop de verruiming van de regeling voor zogeheten nadeelcompensatie voor ondernemers. Dat gebeurde al eerder dit jaar.