LONDEN - De Britse muziekgroep EMI heeft haar bod op branchegenoot Warner Music ingetrokken. EMI zei maandag in een verklaring op eigen kracht te willen groeien.

"Wij hebben geconcludeerd dat het niet langer mogelijk is om tot een akkoord te komen dat acceptabel is voor beide partijen en dat de belangen dient van de aandeelhouders van EMI", aldus EMI-bestuursvoorzitter Eric Nicoli. EMI was bereid om 1,6 miljard tot 1,7 miljard dollar te betalen voor Warner Music, de muziekdivisie van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner.

EMI wacht nu een onzekere tijd. Intern richt het zich al op kostenbesparingen om de neergang in de muziekindustrie te bestrijden. Een fusie met een branchegenoot had weer wat lucht gegeven, omdat de schaalgrootte voordelen had geboden. Recentelijk besloten ook Bertelsmann en Sony hun muziekuitgevers te laten fuseren.

Algemeen wordt aangenomen dat Warner Music in handen zal vallen van een consortium rond de zakenman Edgar Bronfman Jr. Dat heeft naar verluidt een bod van 2,6 miljard dollar op tafel gelegd. Voor Bronfman zou het een terugkeer naar de muziek betekenen. Toen hij de leiding had over het Canadese dranken- en amusementconcern Seagram bestierde hij ook Universal Music en Polygram. Deze ondernemingen vallen nu onder Vivendi Universal.