AMSTERDAM - De Nederlandse industrie groeit volgend jaar aanzienlijk minder sterk dan dit jaar. Industriële bedrijven blijven profiteren van de internationale handel, maar zien de groei van de export afvlakken.

Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een overzicht van de Nederlandse economie dat woensdag wordt gepubliceerd.

De industrie profiteerde vooral in de eerste helft van dit jaar van een inhaaleffect, doordat bedrijven hun voorraden weer aanvulden na de diepe recessie.

Daarnaast nam de internationale handel sterk toe, dankzij de maatregelen die overheden namen om hun economie te stimuleren.

Die effecten zijn inmiddels uitgewerkt, waardoor de groei van de export volgens ING volgend jaar afvlakt. Doordat bedrijven nog altijd weinig investeren en consumenten weinig uitgeven, valt de groei van de industrie naar verwachting terug van 6 procent in 2010 naar 2 procent in 2011.

Groothandel

Ook andere sectoren die sterk afhankelijk zijn van internationale handel, zien de groei volgend jaar terugvallen. Zo groeit de transportsector naar verwachting met 2,4 procent, terwijl de activiteit er dit jaar waarschijnlijk nog met 3,5 procent toeneemt. De groothandel ziet de geschatte groei terugvallen naar 2,5 procent, tegen 4 procent in 2010.

De detailhandel en de horeca laten in 2011 de jaren van krimp waarschijnlijk achter zich. Door het langzaam opkrabbelende consumentenvertrouwen zien zij de bestedingen weer licht toenemen. De enige sector waar de activiteit verder krimpt, is de bouw. Na een achteruitgang van bijna 8 procent in 2010, zakt de productie daar volgend jaar waarschijnlijk met nog eens 1 procent.

ING verwacht dat de hele Nederlandse economie volgend jaar met 1,4 procent groeit. Voor dit jaar voorspellen de economen van de bank een plus van 1,7 procent.