AMSTERDAM - Beleggers hebben dinsdagochtend positief gereageerd op de overname door het Spaanse Dragados van bouwconcern HBG. Met name bouwer/baggeraar Ballast Nedam was gewild. Na een uur handel stond het fonds met 19,48 euro op een winst van bijna 15 procent. Ballast Nedam bezit een derde van de gezamenlijke baggerpoot met HBG. De handel in HBG lag stil.

Bekijk video

De Amsterdamse effectenbeurs was verder dinsdagochtend overwegend negatief. Na een uurtje handelen stond de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, met een min van 0,70 procent op 493,68 punten. De MidKap-index moest 0,41 procent terug naar ,52 punten.

Versatel en UPC

Rond tien uur waren de grootste verliezers in de AEX Versatel en UPC. Kabelbedrijf Versatel stond na een uurtje handel 10,39 procent lager op 0,69 euro. UPC verloor 6,25 procent op 0,30 euro. Beide bedrijven moeten de AEX-index verlaten en op 4 maart naar de MidKap verhuizen.

Slechts twee fondsen boekten in de AEX-index geen verlies na een uur handel. Ahold en Heineken hadden een minieme winst van respectievelijk 0,17 en 0,06 procent.

Heel Europa was negatief. Londen deed het 0,6 procent slechter. Parijs was 1,25 procent lager en was daarmee in de ochtend de grootste verliezer. In Frankfurt was de beursindex 0,9 procent lager.

Wall Street was de boosdoener. Daar waren de aandelenkoersen maandag stevig gezakt door de vrees dat de Enron-affaire een olievlekwerking kan krijgen. Die vrees werd groter doordat het conglomeraat Tyco enkele jaren diverse overnames niet in de openbaarheid blijkt te hebben gebracht.

De telecomfondsen in Europa waren lager door de waarschuwing van het Amerikaanse Sprint, bij de langeafstandstelefonie de op twee na grootste in de VS, liet weten dat zijn winst dit jaar aan de lage kant van de verwachtingen za uitvallen. KPN was 4,5 procent lager, British Telecom 2,1 procent en Deutsche Telekom 1 procent.

De euro deed dinsdagmorgen 0,8710 dollar en was daarmee duidelijk hoger dan de 0,8685 van mandagmiddag. Tegenover het pond sterling ging de Europese munteenheid van 0,6120 naar 0,6110.