AMSTERDAM - De financiële wereld kan zijn conflicten vanaf volgend jaar uitvechten in Den Haag. Dat bevestigt een medewerker van het World Legal Forum dinsdag tegenover NUzakelijk.

De komst van de internationale rechtbank werd maandag tijdens een besloten topoverleg in Den Haag breed gesteund, zegt Jeffrey Golden, lid van de raad van toezicht van het World Legal Forum. Onder de aanwezigen waren onder meer de centrale bank van New York, het Ministerie van Financiën, academici, rechters en vertegenwoordigers van de grootste financiële instellingen.

Complexe en soms omstreden financiële producten vertegenwoordigen zoveel kapitaal, momenteel 615 biljoen dollar, dat onzekerheid erover de hele financiële markt aan het wankelen kan brengen. Een universele rechtbank zou, door geschillen over contracten op te lossen, een deel van die onzekerheid kunnen wegnemen.

Stemming

"De stemming is er een van 'het tribunaal kan er niet snel genoeg komen'", zegt Golden. Volgens hem is er sprake van een doorbraak in stabieler maken van het financiële systeem. De jurist zegt dat het instituut al in het tweede kwartaal van volgend jaar aan de slag kan.

De Nederlandsche Bank (DNB) steunt de oprichting van de organisatie. Wat DNB-president Nout Wellink betreft wordt het tribunaal echter wel door private partijen opgezet. En hij eist in een toelichting dat de uitspraken openbaar gemaakt worden.

Den Haag

Ook de gemeente Den Haag steunt de komst van de rechtbank, die PRIME Finance (Panel of Recognized International Market Experts in Finance) gaat heten.

Den Haag is met zijn vele internationale juridische organisaties volgens Golden de aangewezen plek voor de rechtbank. PRIME Finance kan volgens hem ook bij gaan dragen aan de ontwikkeling van financiële producten in ontwikkelingslanden.