AMSTERDAM – De FNV Horeca dreigt met een rechtszaak wanneer de nieuwe regering zijn plannen tot versoepeling van het rookverbod in de horeca doorzet. De vakbond is van mening dat een dergelijke versoepeling in strijd is met het beginsel van gelijke behandeling van werknemers.

“Een uitzondering maken voor een groep werknemers die daardoor geen bescherming van de tabakswet geniet, is naar onze mening niet acceptabel en in strijd met gelijke behandeling door de overheid”, zo stelt FNV Horeca maandag in een persverklaring.

“Ook een uitzondering maken voor bedrijven zonder werknemers is zeer onverstandig aangezien dit weer leidt tot onduidelijkheid, ontduiking en problemen met handhaving”, aldus de bond.

Het nieuwe kabinet-Rutte wil cafés met een bedrijfsruimte kleiner dan zeventig vierkante meter uitzonderen van het rookverbod voor horecazaken dat sinds juli 2008 geldt.

Antirookclub Clean Air Nederland dreigde al begin oktober met gang naar de rechter wanneer het, toen nog beoogde, nieuwe kabinet zijn plannen doorzet. ''Duizenden werknemers raken hun recht op een gezonde werkplek kwijt'', stelde voorzitter Willem van den Oetelaar.