BERLIJN - De vakbonden bij de Duitse spoorbedrijven gaan dinsdagochtend in heel Duitsland op regionale lijnen werkonderbrekingen organiseren. Het treinverkeer van en naar Nederland wordt niet getroffen, liet de NS desgevraagd weten.

De spoorbonden Transnet en GDBA willen om drie uur 's morgens met de eerste werkonderbrekingen van twee uur beginnen.

De stakingen treffen zowel het Duitse spoorconcern Deutsche Bahn als de kleinere maatschappijen Abellio, Arriva, Benex, Keolis, Veolia en Hessische Landesbahn. Dagelijks reizen op de regionale lijnen van Deutsche Bahn alleen al 3,4 miljoen mensen.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland geen hinder zal ondervinden van de acties. ''De internationale treinen worden niet getroffen. Onze treinen rijden gewoon.''

De Nederlandse Spoorwegen blijven reizigers naar Duitsland gewoon adviseren de trein te pakken, maar houden de situatie wel nauwlettend in de gaten, aldus de zegsman.

Beieren

Het zwaartepunt van de werkonderbrekingen komt naar verluidt in Beieren te liggen. Ook de regio Berlijn/Brandenburg zou worden geraakt. In Sleeswijk-Holstein, Bremen, Hamburg en Meckelenburg-Vorpommeren zouden de uitwerkingen van de acties minder zwaar uitvallen, aldus vakbondskringen.

De bonden willen met de werkonderbrekingen de loononderhandelingen met de werkgevers onder druk zetten. Die lopen al enkele weken, maar er is nog geen resultaat bereikt.