BRUSSEL- Duitsland komt met ingang van 2005 terug binnen de Europese grenzen voor begrotingstekorten. Dan is het tekort 2,5 procent van het nationaal inkomen, lager dan de grens van 3 procent voor eurolanden. Voor dit jaar en volgend jaar is nog een begrotingstekort van respectievelijk 4 en 3,5 procent voorzien.

Dat meldt de Duitse minister van Financiën Eichel binnenkort in Brussel, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel dat maandag verschijnt. De eurolanden zetten Duitsland onder druk om het tekort te beperken.

Maandag vergaderen de ministers van de twaalf eurolanden over een voorstel van de Europese Commissie om in te grijpen. Die wil dat Duitsland flink bezuinigt om in 2005 onder 3 procent uit te komen en miljardenboetes opleggen als het doel niet wordt gehaald.

De Duitse regering is tegen zulke voorschriften en straffen. Het zegt vrijwillig het doel te zullen halen. Minister Eichel van Financiën vreest dat nieuwe bezuinigingen op dit moment het economisch herstel vertragen. Hij wil de maatregelen pas nemen, als de economie opleeft.

Duitsland heeft het tekort onder meer opgelopen door de eenwording van de Duitse Bondsrepubliek en de communistische DDR in . De staatskosten stijgen bovendien door het groeiend aantal gepensioneerden.