DEN HAAG - Hoewel piramidespelen inmiddels verboden zijn, kunnen spelers toch een voordeeltje bij de belasting halen. Deelnemers die niet meer dan 4538 euro (10.000 gulden) per jaar hebben verdiend aan het spel, hoeven daarover toch geen inkomstenbelasting te betalen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. De zaak was aangespannen door een deelnemer aan het piramidespel Team. Hij legde zes jaar geleden 5000 gulden in. Vervolgens verdiende hij .000 gulden. Die winst werd door de Belastingdienst gezien als inkomen. Winsten waren belastbaar, verliezen niet aftrekbaar, aldus de Belastingdienst.

De Hoge Raad beschouwt de piramidespelen echter niet als een bron van inkomsten, maar als een kansspel. Over kansspelen wordt geen inkomstenbelasting geheven. Het hoogste rechtscollege in Nederland wijst erop dat 80 tot 90 procent van de deelnemers verlies lijdt op het spel.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zei maandag in een reactie dat de dienst zich neerlegt bij de uitspraak. "Het is niet wat wij hadden gewild." Alleen die mensen die al eerder bezwaar hebben aangetekend tegen de aanslag over winsten uit piramidespelen, worden volgens hem in het gelijk gesteld. Hij kon niet zeggen over hoeveel mensen en welke bedragen het gaat.

Misleiding en bedrog

Bij piramidespelen, sinds mei 1998 illegaal omdat ze misleiding en bedrog in de hand werken, kunnen hoge winsten worden behaald door nieuwe deelnemers in het spel binnen te brengen. Hun inleg wordt daarna deels aan de bestaande deelnemers uitgekeerd. De organisator krijgt ook een deel van de inleg.

Organisatoren van kansspelen blijven wel inkomstenbelasting betalen, omdat zij worden gezien als ondernemer. Ook deelnemers die meer dan 10.000 gulden hebben verdiend, moeten inkomstenbelasting betalen. In die gevallen is er volgens de Hoge Raad geen sprake meer van een onvoorzien voordeel, maar zijn de winsten behaald door het actief benaderen en overtuigen van nieuwe deelnemers, werk dus.

/LINKLees hier het verhaal van Anna