TOKIO - De wereldwijde productie van de Japanse autofabrikant Toyota Motor is in september voor het eerst in twaalf maanden afgenomen. Het grootste autoconcern ter wereld kampt met afzwakkende verkopen in Japan, Noord-Amerika en Europa.

Dat blijkt uit cijfers die maandag zijn gepubliceerd.

Ten opzichte van een jaar eerder daalde de productie met 1,3 procent tot 672.604 auto's. De vraag naar de hybride auto's van Toyota, zoals de Prius, staat onder druk door de stabiele benzineprijzen. Ook zijn de regelingen om oudere auto's in te ruilen voor brandstofzuinigere modellen, in veel landen afgelopen.

Imago

Toyota kampt daarnaast met een beschadigd imago. Het concern maakte vorige week nog bekend wereldwijd meer dan 1,5 miljoen auto's naar de garage terug te roepen wegens een defect.

Begin dit jaar moesten ruim tien miljoen Toyota's worden teruggeroepen vanwege technische mankementen. Toyota stond juist bekend als een van de meest betrouwbare automerken ter wereld.

Nissan

Ondertussen doen de kleinere Japanse rivalen van Toyota wel goede zaken. Zo zag Nissan de productie in september met 27 procent stijgen en schroefde Honda de productie met 9,2 procent op.

Wel hebben alle Japanse autofabrikanten, waaronder Toyota, last van de dure yen. Die staat op het hoogste niveau tegenover de dollar in vijftien jaar. Een sterke yen maakt Japanse auto's duurder in het buitenland.

Yen

Volgens de Japanse krant Yomiuri zal Toyota zijn verwachting voor een dollarkoers in de tweede helft van het gebroken boekjaar aanpassen van 90 tot 80 yen.

Dat zou betekenen dat de winst in de tweede jaarhelft 150 miljard yen (1,3 miljard euro) lager zal uitvallen door de dure yen, aldus de krant.