LONDEN - De Britse oliemaatschappij BP verkoopt zijn belangen in vier diepzee olievelden in de Golf van Mexico aan het Japanse Marubeni Oil and Gas. Dat heeft BP maandag bekendgemaakt.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van 650 miljoen dollar. BP had de betreffende olievelden, genaamd Magnolia, Merganser, Nansen en Zia, nog maar sinds maart in bezit. Het concern had de velden overgenomen van Devon Energy.

BP wil tot 30 miljard dollar (circa 21 miljard euro) aan bezittingen verkopen om de schade die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico, te compenseren.

De nieuwe topman van BP, Bob Dudley, liet maandag weten dat BP de Verenigde Staten niet zal verlaten vanwege de olieramp. ''Ik kan u verzekeren dat ik niet bestuursvoorzitter ben geworden om vervolgens weg te lopen uit de VS. BP zal Amerika niet verlaten.''

Hayward

Dudley volgde in juli Tony Hayward op, die onder zware druk stond vanwege zijn gebrekkige aanpak van de olieramp.

Hayward bagatalliseerde in eerste instantie de gevolgen van de olieramp, maar moest daar al gauw van terugkomen. Het was uiteindelijk de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Dudley zei maandag dat de olieramp het bestaan van BP in gevaar heeft gebracht.