DUBLIN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die veel lage tarieven hanteert, heeft in het derde kwartaal van vorig jaar een winststijging behaald van 35 procent. De winst na belastingen kwam uit op 28,8 miljoen euro en was daarmee hoger dan de 25,6 miljoen euro die was verwacht.

Met haar goedkope tickets heeft de maatschappij de gevolgen van de aanslagen in de VS van september, die tot een veel kleiner aanbod van passagiers leidden, goed weten te doorstaan. Topman Michael O'Leary liet weten dat de lage tarieven de passagiers over hun vliegangst hebben heen geholpen.

De beladingsgraad nam toe van 76 tot 79 procent. Het aantal passagiers in het derde kwartaal bedroeg 2,7 miljoen. Over heel vervoerde Ryanair voor het eerst meer dan tien miljoen passagiers.

O'Leary verklaarde dat er voor zijn onderneming grote kansen ontstaan nu veel luchtvaartmaatschappijen in hun routes snijden om te bezuinigen. Ryanair maakte eerder deze maand bekend bij Boeing een order te hebben geplaatst voor honderd vliegtuigen van het type -800. Ook nam het een optie op nog eens vijftig van deze toestellen. De order is inclusief de optie 9,1 miljard dolar waard.

Vanaf april doet Ryanair voor het eerst Nederland aan. Het gaat dan dagelijks vliegen tussen Stansted bij Londen en Eindhoven. Later dit jaar zou de maatschappij vanuit Eindhoven op meer Europese bestemmingen gaan vliegen.

/ECONOMIERyanair tweemaal daags van Eindhoven naar Londen