AMSTERDAM - Ruim een miljard euro aan belastinggeld en zorgpremies gaat jaarlijks op aan lobbyclubs in de zorg.

Er zijn zeker driehonderd lobbyorganisaties die zich bezighouden met het verdedigen van de belangen van een specialisme bij het ministerie van Volksgezondheid, schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Het onderzoek werd gedaan door Tony Lamping, die ook werkzaam is bij Zorgverzekeraars Nederland, de lobbyclub voor verzekeraars.

Volgens hem zijn nergens ter wereld zoveel belangenverenigingen in de zorg. Vrijwel elk specialisme heeft zijn eigen organisatie.

De organisaties doen wel iets in de zorg, maar het gaat om activiteiten die niet direct ten bate zijn van de patiënt. Zo wordt door de ziekenhuizen bijvoorbeeld publiek geld gestoken in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Onderzoek

Lamping onderzocht hoe de macht is verdeeld tussen de onderzochte beroepsverenigingen en semi-overheidsinstellingen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens hem zijn veertig organisaties de spil waar omheen de anderen draaien.

De NVZ is het machtigst. "Als het gaat om het delen van informatie over geld, opleidingen en kwaliteit, staat deze vereniging in het centrum."