WASHINGTON - De leiding van Enron gaf doelbewust en systematisch een verkeerd beeld van de financiële situatie van het inmiddels failliete energieconcern. Terwijl de aandeelhouders werden bedrogen, gaarden de directieleden tientallen miljoenen voor zichzelf bijeen.

Dat beeld schetste William Powers, decaan van de juridische faculteit van de Universiteit van Texas, maandag voor de commissie Financiële Diensten van het Huis van Afgevaardigden.

Powers heeft onderzoek gedaan naar de gang van zaken binnen Enron. Uit zijn rapport

Volgens hem was er een uitgebreid netwerk van informele relaties tussen de Enron-top en huisaccountant Andersen. De accountants werkten eraan mee dat verliezen verborgen werden gehouden en dat de directieleden zich konden verrijken.

"Er waren gebreken in de manier waarop adviseurs van buiten het bedrijf hun taak uitoefenden. En er was een fundamenteel gebrek aan leiderschap en management bij topman Kenneth Lay en andere managers", zei Powers.

Binnen Enron was er eenvoudig geen controle. De accountants kregen veel geld, zodat de directieleden zich konden verrijken.

/ECONOMIESenaat wil Enron-topman dagvaardenJustitie stelt onderzoek in naar Enron