PARIJS - Door blokkades van olieraffinaderijen in Frankrijk zitten honderden Franse tankstations zonder benzine.

De Franse politie heeft inmiddels heropening van verscheidene brandstofdepots afgedwongen.

Nu boze truckers zich in de loop van de dag ook bij de demonstrerende medewerkers hebben gevoegd, dreigen de protesten in Frankrijk volledig uit de hand te lopen.

Minister van verkeer Dominique Bussereau zei tegen RTL-radio dat de voorraden voldoende zijn en dat er voorlopig niet voor brandstofgebrek hoeft te worden gevreesd.

Dat nam niet weg dat de politie in actie kwam om blokkades bij brandstofdepots bij Marseille en Clermont-Ferrand op te heffen.

Ook werd na overleg tussen actievoerders en een lokale bestuurder de toegang tot een oliehaven in de buurt van Bordeaux hersteld.

De demonstranten zijn tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. Alle twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk zijn geblokkeerd. Op plaatsen waar nog wel benzine te verkrijgen is, zijn mensen aan het hamsteren geslagen, meldde de staatssecretaris van Verkeer Dominique Bussereau.

Vliegvelden

Ook hebben demonstranten de oliepijpleiding naar de twee belangrijkste vliegvelden van Parijs afgesloten. Tot op heden is de voorraad van de luchthavens om vliegtuigen van brandstof te voorzien nog voldoende.

De havenautoriteiten in Marseille meldden dat er 46 olietankers voor de haven liggen als gevolg van de staking.

Blokkades olieraffinaderijen