'Kooistra nam miljoenen op voor privé-gebruik'

AMSTERDAM – Horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra haalde in de afgelopen jaren bijna 25 miljoen euro uit zijn bedrijf voor privé-gebruik. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van Plassania dat curator Seerp Gratama vrijdag bij de rechtbank heeft ingediend.

De schuldenlast van Plassania van wijlen Kooistra wordt begroot op 150 miljoen euro. De privé-miljoenen werden volgens de curator tussen 2008 en 2010 opgenomen. Naar dit geld wordt nog verder onderzoek verricht.

De holding van de voormalige horecamagnaat werd op 13 september door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. De vennootschap bleek niet meer in staat de lopende rekeningen te betalen. Plassania beheerde diverse horecapanden in onder meer Amsterdam en Groningen.

Gratama  bekijkt nu of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van de activiteiten en verkoop van boedelbestanddelen, waaronder panden in eigendom en aan Plassania verbonden horecaondernemingen.

Tot dusver hebben zich volgens de curator diverse partijen gemeld die interesse hebben om bepaalde onderdelen uit de boedel over te nemen.

Zelfmoord

Aan Plassania zijn in totaal 72 horecabedrijven verbonden. De bedrijven zijn voor een deel gehuisvest in panden die eigendom zijn van Plassania en deels in panden die Plassania huurt. Kooistra pleegde in juni zelfmoord na een langdurig zakelijk conflict met bierbrouwer Heineken.

Lees meer over:
Tip de redactie