AMSTERDAM - Consumenten lopen gevaar door het eten van giftige druiven uit supermarkten. 60 procent van de vruchten bevat meer bestrijdingsmiddelen dan de wet toestaat. Dit blijkt uit een onderzoek, dat Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie vrijdag hebben gepubliceerd. Zij noemen de uitkomst alarmerend.

Van de supermarkten Edah, Super de Boer, Albert Heijn, C1000, Plusmarkt en Bas van der Heijden/Dirk van den Broek bezochten de onderzoekers steeds vijf winkels. Volgens hen verkopen alle supermarktketens druiven die te veel resten van bestrijdingsmiddelen bevatten.

Een woordvoerder van Goede Waar & Co zegt dat er steeds meer giftige druiven in de supermarkten verkocht worden. De organisatie kan echter geen vergelijkingen maken met de cijfers uit de onderzoeken van 2001 en 2002, omdat dit keer voor een deel andere supermarkten zijn onderzocht. Zo verkopen Aldi en Lidl geen druiven meer.