Forse betalingsachterstand lidstaten VN

NEW YORK - De Verenigde Naties (VN) hebben te kampen met een flink aantal wanbetalers. Slechts 13 van de 192 leden van de organisatie hebben hun volledige bijdrage al betaald, meldde de VN donderdag.

In totaal zijn de lidstaten de VN nog ruim 4 miljard dollar (2,8 miljard euro) verschuldigd. ''Voor veel landen is het een moeilijk jaar geweest, door de economische recessie'', stelde een hoge VN-medewerkster.

Ook de grootste geldschieter van de VN staat in de rode cijfers. De Verenigde Staten zouden nog zo'n 1,2 miljard dollar (700 miljoen euro) moeten ophoesten om hun betalingsachterstand weg te werken.

Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de schuld.

Betwiste achterstanden

De VS zijn zich overigens van geen kwaad bewust. Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Susan Rice, wordt de contributie door Washington ''volledig en op tijd'' betaald. Ze erkende dat Washington en de VN nog wel in de clinch liggen over ''betwiste achterstanden'': bedragen die volgens de VS ten onrechte in rekening zijn gebracht.

In december stelde de VN haar budget voor 2010 en 2011 vast. De internationale organisatie heeft in deze periode 5,16 miljard dollar (3,7 miljard euro) nodig. Voor een aantal grote VN-instellingen is een apart budget gemaakt. Ook het geld voor vredesmissies komt uit een ander potje.

Nederland is een van de dertien landen die de contributie al heeft overgemaakt. Op dat lijstje staan onder meer ook Zwitserland, Tanzania, Australië, Azerbeidzjan, Duitsland en de Democratische Republiek Congo.

Lees meer over:
Tip de redactie